Witam, Będą goście na domowym obiedzie i chciałem, aby jednym z dań było danie tzw. "regionalne". Owszem Internet pełny jest wszelkich przepisów, ale pomyślałem, że zapytam Grupowiczów, jaka potrawa Waszym zdaniem jest taką kulinarną wizytówką Górnego Śląska. Albo co mogłoby nią być? :) Wiem, nie łatwo wybrać, stad i mój dylemat. Ale gdybyście mieli wybrać jedno - dwa dania, co byście polecili?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie. -- Pozdrawiam, KKrzych
Lubię i gotować, i czytać, i zjeść :) więc polecam: [url]www.ugotujka.pl[/url]
Nie wiem czy to to ma być obiad świąteczny czy codzienny, ale polecam: - na odbiad swiąteczny: rolada, kluski śląskie (czorne) i modro (czerwona) kapusta - na obiad codzienny: żur śląski, wodzionka, karminadle i panszkraut (ciapkapusta) no i szałot (sałatka warzywna) - a nade wszystko swojski kołocz
Wiem że to nie jest jedno, dwa dania ale inaczej się nie da:)
Jarek
KKrzych pisze:[color=blue] > Witam, > Będą goście na domowym obiedzie i chciałem, aby jednym z dań było danie tzw. > "regionalne". Owszem Internet pełny jest wszelkich przepisów, ale > pomyślałem, że zapytam Grupowiczów, jaka potrawa Waszym zdaniem jest taką > kulinarną wizytówką Górnego Śląska. Albo co mogłoby nią być? :) Wiem, nie > łatwo wybrać, stad i mój dylemat. Ale gdybyście mieli wybrać jedno - dwa > dania, co byście polecili? > > Z góry dzięki za wszelkie sugestie.[/color]
Użytkownik "KKrzych" <wykonczeniowka@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:hmatik$s0j$1@inews.gazeta.pl...[color=blue] > Witam, > Będą goście na domowym obiedzie i chciałem, aby jednym z dań było danie > tzw. "regionalne". Owszem Internet pełny jest wszelkich przepisów, ale > pomyślałem, że zapytam Grupowiczów, jaka potrawa Waszym zdaniem jest taką > kulinarną wizytówką Górnego Śląska. Albo co mogłoby nią być? :) Wiem, nie > łatwo wybrać, stad i mój dylemat. Ale gdybyście mieli wybrać jedno - dwa > dania, co byście polecili?[/color]
Wodzionka
KKrzych wytworzył w szalonym umyśle, a następnie przelał w postać elektroniczną to, co następuje::[color=blue] > Witam, > BĂŞdÂą goÂście na domowym obiedzie i chciaÂłem, aby jednym z daĂą byÂło danie tzw. > "regionalne". Owszem Internet peÂłny jest wszelkich przepisów, ale > pomyÂślaÂłem, Âże zapytam Grupowiczów, jaka potrawa Waszym zdaniem jest takÂą > kulinarnÂą wizytówkÂą Górnego ÂŚlÂąska. Albo co mogÂłoby niÂą byĂŚ? :) Wiem, nie > Âłatwo wybraĂŚ, stad i mój dylemat. Ale gdybyÂście mieli wybraĂŚ jedno - dwa > dania, co byÂście polecili?[/color]
najbardziej znane może: kluski śląskie z roladą i modrą kapustą
sz
Użytkownik "szaman" <piekar22@op.pl> napisał w wiadomości news:hmb3p3$ba$1@news.onet.pl...[color=blue] > najbardziej znane może: kluski śląskie z roladą i modrą kapustą[/color]
O jesty, aż mnie w żołądku zassało z apetytu. Dzięki za pomysł! -- Pozdrawiam, KKrzych
Lubię i gotować, i czytać, i zjeść :) więc polecam: [url]www.ugotujka.pl[/url]
Użytkownik "jalboss" <jalboss@spam.poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:hmaubs$k8p$1@news.onet.pl...[color=blue] > Nie wiem czy to to ma być obiad świąteczny czy codzienny, ale polecam: > - na odbiad swiąteczny: rolada, kluski śląskie (czorne) i modro (czerwona) > kapusta > - na obiad codzienny: żur śląski, wodzionka, karminadle i panszkraut > (ciapkapusta) no i szałot (sałatka warzywna) > - a nade wszystko swojski kołocz[/color]
Już spisuję. To będzie obiad tzw codzienny, ale właśnie z elementami "kuchnie regionów". [color=blue] > Wiem że to nie jest jedno, dwa dania ale inaczej się nie da:)[/color]
To nic, podzieli się na więcej obiadów ;) Dzięki! -- Pozdrawiam, KKrzych
Lubię i gotować, i czytać, i zjeść :) więc polecam: [url]www.ugotujka.pl[/url]
Użytkownik "Ghost" <ghost@everywhere.pl> napisał w wiadomości news:hmb1a3$5l6$1@mx1.internetia.pl... [color=blue] > Wodzionka[/color]
A w której wersji? -- Pozdrawiam, KKrzych
Lubię i gotować, i czytać, i zjeść :) więc polecam: [url]www.ugotujka.pl[/url]
> najbardziej znane może: kluski śląskie z roladą i modrą kapustą[color=blue] > > sz[/color]
No i na pierwsze danie: rosół z makaronem.
Użytkownik "KKrzych" <wykonczeniowka@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:hmbc85$g33$1@inews.gazeta.pl...[color=blue] > > Użytkownik "Ghost" <ghost@everywhere.pl> napisał w wiadomości > news:hmb1a3$5l6$1@mx1.internetia.pl... >[color=green] >> Wodzionka[/color] > > A w której wersji?[/color]
Jedynej słusznej - chleb, tuste (smalec), czosnek, magi i wrzątek.
ttt pisze:[color=blue][color=green] >> najbardziej znane może: kluski śląskie z roladą i modrą kapustą >> >> sz[/color] > > No i na pierwsze danie: rosół z makaronem. > >[/color] ale nudle maja byc swojskie (znaczy sie takie szuszone i ciasto i ciete na paski)
-- pozdr Adam (AL) TG
jalboss napisał(a):[color=blue] > kluski śląskie (czorne)[/color]
Jedno pytanie: od kiedy czorne kluski to kluski śląskie?
-- maryjan "Głupotą jest bać się tego, czego nie można uniknąć" Publiliusz Syrus
Użytkownik "szaman" <piekar22@op.pl> napisał w wiadomości news:hmb3p3$ba$1@news.onet.pl... [color=blue] > > najbardziej znane może: kluski śląskie z roladą i modrą kapustą >[/color] najlepsze jest to że można od jakiegoś czasu kupić u nas snacki (znaczy się chrupki kukurydziane) o smaku "rolady, klusek i modry kapusty". Jadłem je - działają ;) Robią je gdzieś chyba w Świętochłowicach. -- Jackare
Użytkownik "kajus44" <kajususunto44@wp.pl> napisał w wiadomości news:hmc0ka$sf1$1@news.interia.pl... [color=blue] > Jedynej słusznej - chleb, tuste (smalec), czosnek, magi i wrzątek.[/color]
Jestem za, dzięki.
-- Pozdrawiam, KKrzych
Lubię i gotować, i czytać, i zjeść :) więc polecam: [url]www.ugotujka.pl[/url]
Użytkownik "Jackare" <jackare@interia.pl> napisał w wiadomości news:hmdtmc$1rt$1@news.interia.pl...[color=blue] > najlepsze jest to że można od jakiegoś czasu kupić u nas snacki (znaczy > się chrupki kukurydziane) o smaku "rolady, klusek i modry kapusty". Jadłem > je - działają[/color]
O rety, naprawdę? Brzmi okropnie :)
W dniu 2010-02-28 17:16, KKrzych pisze:[color=blue] > Użytkownik "Jackare"<jackare@interia.pl> napisał w wiadomości > news:hmdtmc$1rt$1@news.interia.pl...[color=green] >> najlepsze jest to że można od jakiegoś czasu kupić u nas snacki (znaczy >> się chrupki kukurydziane) o smaku "rolady, klusek i modry kapusty". Jadłem >> je - działają[/color] > > O rety, naprawdę? Brzmi okropnie :) >[/color]
Gdzie to można kupić w Tychach lub w Katowicach, bo chciałbym spróbować tego wynalazku ;)
Użytkownik "luki789" <lateralis789@onet.pl> napisał w wiadomości news:hmenlf$igm$1@news.onet.pl...[color=blue] >W dniu 2010-02-28 17:16, KKrzych pisze:[color=green] >> Użytkownik "Jackare"<jackare@interia.pl> napisał w wiadomości >> news:hmdtmc$1rt$1@news.interia.pl...[color=darkred] >>> najlepsze jest to że można od jakiegoś czasu kupić u nas snacki (znaczy >>> się chrupki kukurydziane) o smaku "rolady, klusek i modry kapusty". >>> Jadłem >>> je - działają[/color] >> >> O rety, naprawdę? Brzmi okropnie :) >>[/color] > > Gdzie to można kupić w Tychach lub w Katowicach, bo chciałbym spróbować > tego wynalazku ;) >[/color]
ja w Bytomiu kupowałem w sklepie społem i w sklepie patronackim ZPC Wawel
Użytkownik "Jackare" <jackare@interia.pl> napisał w wiadomości news:hmeog7$2j3$1@news.interia.pl...[color=blue] > Użytkownik "luki789" <lateralis789@onet.pl> napisał w wiadomości > news:hmenlf$igm$1@news.onet.pl...[color=green] >>W dniu 2010-02-28 17:16, KKrzych pisze:[color=darkred] >>> Użytkownik "Jackare"<jackare@interia.pl> napisał w wiadomości >>> news:hmdtmc$1rt$1@news.interia.pl... >>>> najlepsze jest to że można od jakiegoś czasu kupić u nas snacki (znaczy >>>> się chrupki kukurydziane) o smaku "rolady, klusek i modry kapusty". >>>> Jadłem >>>> je - działają >>> >>> O rety, naprawdę? Brzmi okropnie :)[/color] >> >> Gdzie to można kupić w Tychach lub w Katowicach, bo chciałbym spróbować >> tego wynalazku ;) >>[/color] > ja w Bytomiu kupowałem w sklepie społem i w sklepie patronackim ZPC Wawel[/color]
Przepraszam, a jak je rozgryzasz, to jaki wpierw smak dominuje? Rolady, kapusty czy klusek?
--
Jarpod
Dnia Sun, 28 Feb 2010 17:16:02 +0100, KKrzych napisał(a): [color=blue] > Użytkownik "kajus44" <kajususunto44@wp.pl> napisał w wiadomości > news:hmc0ka$sf1$1@news.interia.pl... >[color=green] >> Jedynej słusznej - chleb, tuste (smalec), czosnek, magi i wrzątek.[/color] > > Jestem za, dzięki.[/color]
A wersja z łojem zamiast smalcu jest niesłuszna?
-- Pozdrawiam, Als (w mailu nie mam żadnej jedynki)
Użytkownik "Jarpod" <jarpod@poczta.fm> napisał w wiadomości news:hmg0mf$h18$1@newsfeed.net.icm.edu.pl... [color=blue] > Przepraszam, a jak je rozgryzasz, to jaki wpierw smak dominuje? Rolady, > kapusty czy klusek? >[/color]
no właśnie nie ma dominacji, czuć wszystko na raz. -- Jackare
Użytkownik "KKrzych" <wykonczeniowka@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:hmatik$s0j$1@inews.gazeta.pl...[color=blue] > Witam, > Będą goście na domowym obiedzie i chciałem, aby jednym z dań było danie > tzw. "regionalne".[/color]
Jaśli idzie o danie nie tyle górnośląskie co katowickie to podobno łapie się barszcz z uszokami ;)
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpruchnik.xlx.pl
|