ďťż
Kwas chlebowy
ďťż
Start
takie tam...
 
Czy w Łodzi jest szansa spróbobowania kwasu chlebowego, takiego
rosyjskiego rasowego z zakwasu, a nie popłuczyn z "nieśmiertelnym"
benzoesanem sodu? Czy to marzenie ściętej głowy?

--
ALEX Lodzermensch, Tenno Heika Banzai ]:-D




Użytkownik "ALEX Lodzermensch" <kill@spamers.us> napisał w wiadomości
news:fs9am7$nou$1@inews.gazeta.pl...[color=blue]
> Czy w Łodzi jest szansa spróbobowania kwasu chlebowego, takiego
> rosyjskiego rasowego z zakwasu, a nie popłuczyn z "nieśmiertelnym"
> benzoesanem sodu? Czy to marzenie ściętej głowy?[/color]

U mnie na ryneczku mają "Wileński". Muszę sprawdzić, czy ma benzoesan sodu.
Wiesz- kiedyś robiłem sam kilka razy podpiwek, ale odkąd mam ciepłą piwnicę-
szkoda gadać. Może wiesz, jak się robi kwas chlebowy?

Chiron

> U mnie na ryneczku mają "Wileński". Muszę sprawdzić, czy ma benzoesan[color=blue]
> sodu.[/color]

Tutaj troszkę o tym co w sklepach:
[url]http://www.browar.biz/forum/showthread.php?s=&threadid=1542[/url]
[color=blue]
> Wiesz- kiedyś robiłem sam kilka razy podpiwek, ale odkąd mam ciepłą
> piwnicę- szkoda gadać. Może wiesz, jak się robi kwas chlebowy?[/color]

M.in. przepis:
[url]http://www.browar.biz/forum/showthread.php?s=&threadid=10031[/url]

Na zdrowie ;)
Rafi

*Chiron* ni au koto ha itsumo tanoshii
[color=blue][color=green]
>> Czy w Łodzi jest szansa spróbobowania kwasu chlebowego, takiego
>> rosyjskiego rasowego z zakwasu, a nie popłuczyn z "nieśmiertelnym"
>> benzoesanem sodu? Czy to marzenie ściętej głowy?[/color]
>
> U mnie na ryneczku mają "Wileński".[/color]

Jak pakowane?

Muszę sprawdzić, czy ma benzoesan[color=blue]
> sodu. Wiesz- kiedyś robiłem sam kilka razy podpiwek, ale odkąd mam
> ciepłą piwnicę- szkoda gadać. Może wiesz, jak się robi kwas
> chlebowy?
>[/color]
jedyny sensowny przepis znalazłem na wiki

--
ALEX Lodzermensch, Tenno Heika Banzai ]:-D



ALEX Lodzermensch pisze:[color=blue]
> Czy w Łodzi jest szansa spróbobowania kwasu chlebowego, takiego
> rosyjskiego rasowego z zakwasu, a nie popłuczyn z "nieśmiertelnym"
> benzoesanem sodu? Czy to marzenie ściętej głowy?[/color]

Ja w sklepie spozywczym na Retkini kolo krancowki 86 kupowalem ukrainski
kwas Obolon w takich chyba litrowych butelkach. Wczesniej kupowalem tez
jakis polskiej produkcji. Obydwa mialy w skladzie bezsensan sodu, wiec
widocznie bez konserwantów nie razbjerjosz ;) Na moj gust obydwa
odpowiadały temu co pilem kiedys w czasie wakacji na Krymie. (A
wypilismy tam morze kwasu zarowno butelkowanego jak i z tych ich
'beczkowozow' ;))

Pzdr AL


Użytkownik "ALEX Lodzermensch" <kill@spamers.us> napisał w wiadomości
news:fsb3ti$7g3$1@inews.gazeta.pl...[color=blue]
> *Chiron* ni au koto ha itsumo tanoshii
>[color=green][color=darkred]
>>> Czy w Łodzi jest szansa spróbobowania kwasu chlebowego, takiego
>>> rosyjskiego rasowego z zakwasu, a nie popłuczyn z "nieśmiertelnym"
>>> benzoesanem sodu? Czy to marzenie ściętej głowy?[/color]
>>
>> U mnie na ryneczku mają "Wileński".[/color]
>
> Jak pakowane?
>
> Muszę sprawdzić, czy ma benzoesan[color=green]
>> sodu. Wiesz- kiedyś robiłem sam kilka razy podpiwek, ale odkąd mam
>> ciepłą piwnicę- szkoda gadać. Może wiesz, jak się robi kwas chlebowy?
>>[/color]
> jedyny sensowny przepis znalazłem na wiki[/color]

Ten jest z benzoesanem. Ale znalazłem dziś w Leclercu eko- kwas chlebowy.
nic nie piszą o konserwantach (w butelce szklanej kapslowany)

Chiron

*Chiron* ni au koto ha itsumo tanoshii
[color=blue][color=green][color=darkred]
>>>> Czy w Łodzi jest szansa spróbobowania kwasu chlebowego, takiego
>>>> rosyjskiego rasowego z zakwasu, a nie popłuczyn z
>>>> "nieśmiertelnym"
>>>> benzoesanem sodu? Czy to marzenie ściętej głowy?
>>>
>>> U mnie na ryneczku mają "Wileński".[/color]
>>
>> Jak pakowane?
>>
>> Muszę sprawdzić, czy ma benzoesan[color=darkred]
>>> sodu. Wiesz- kiedyś robiłem sam kilka razy podpiwek, ale odkąd mam
>>> ciepłą piwnicę- szkoda gadać. Może wiesz, jak się robi kwas
>>> chlebowy?[/color]
>> jedyny sensowny przepis znalazłem na wiki[/color]
>
> Ten jest z benzoesanem. Ale znalazłem dziś w Leclercu eko- kwas
> chlebowy. nic nie piszą o konserwantach (w butelce szklanej
> kapslowany)[/color]
W którym Leclercu? Przeprowadzę rozpoznanie bojem :D

--
ALEX Lodzermensch, Tenno Heika Banzai ]:-D

> Na moj gust obydwa[color=blue]
> odpowiadały temu co pilem kiedys w czasie wakacji na Krymie. (A
> wypilismy tam morze kwasu zarowno butelkowanego jak i z tych ich
> 'beczkowozow' ;))[/color]

Witam,
Znajomi z Ukrainy kiedys "nastawili" kwas w naszym domu ale nie potrafilem
utrzymac go :(
Ten nalewany z beczkowozu chyba jest najlepszy, no i ten klimat - pani ktora
go nalewa(la) miala cala "klawiature" ze zlota :)
Niestety te sprzedawane w naszych sklepach odbiegaja baaardzo smakiem
od oryginalu, ale czekam na relacje smakowania tego z 'Leklerka'.

--
Pozdrawiam
JACooL

ALEX Lodzermensch pisze:[color=blue]
> *Chiron* ni au koto ha itsumo tanoshii
>[color=green][color=darkred]
>>>>> Czy w Łodzi jest szansa spróbobowania kwasu chlebowego, takiego
>>>>> rosyjskiego rasowego z zakwasu, a nie popłuczyn z "nieśmiertelnym"
>>>>> benzoesanem sodu? Czy to marzenie ściętej głowy?
>>>>
>>>> U mnie na ryneczku mają "Wileński".
>>>
>>> Jak pakowane?
>>>
>>> Muszę sprawdzić, czy ma benzoesan
>>>> sodu. Wiesz- kiedyś robiłem sam kilka razy podpiwek, ale odkąd mam
>>>> ciepłą piwnicę- szkoda gadać. Może wiesz, jak się robi kwas
>>>> chlebowy?
>>> jedyny sensowny przepis znalazłem na wiki[/color]
>>
>> Ten jest z benzoesanem. Ale znalazłem dziś w Leclercu eko- kwas
>> chlebowy. nic nie piszą o konserwantach (w butelce szklanej
>> kapslowany)[/color]
> W którym Leclercu? Przeprowadzę rozpoznanie bojem :D
>[/color]

z tego co wiem to jest chyba jeden na inflanckiej:)

pozdr.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pruchnik.xlx.pl
  •  
     
    Linki
     
     
       
    Copyright Š 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates